Nexe Rural: Un Dia d’Emprenedoria i Coworking Rural a Riba-roja d’Ebre

En un món empresarial en constant evolució, els emprenedors busquen noves maneres de prosperar. L’entorn rural ofereix un escenari ideal per a l’innovació i la col·laboració, però també presenta els seus propis desafiaments únics.

En aquest panorama, els espais de coworking s’alcen com a punt de trobada per als emprenedors rurals. A través d’aquests espais, es crea un ecosistema propici per a la innovació i la col·laboració.

Amb això al cap, des de l’Associació de Coworkers Zona Líquida, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i Cowocat Rural vam preparar a Riba-roja d’Ebre la 1a Jornada d’Emprenedoria i Coworking Rural, “Nexe Rural”. Una jornada que va resultar molt profitosa per a emprenedors, coworkers i gestors d’espais de coworking, rurals o no, que van assistir a les dinàmiques i tallers que vam tenir lloc al llarg de tota la jornada.

Al Nexe Rural vam tractar d’afrontar els reptes que suposa emprendre en aquest entorn, cercant noves formes d’interconnexió i creixement professional. Aquesta jornada va tenir com objectius principals:

  • Servir de punt de trobada d’emprenedors i gestors d’espais de coworking d’àmbit català.
  • Establir dinàmiques de treball per emprenedors i gestors d’espais de coworking: Identifiquem els reptes als que ens enfrontem en l’àmbit rural i definim solucions.
  • Fer xarxa amb l’Espai CONNECTA: Coneguem els emprenedors i els seus projectes. Explorem els beneficis de formar part de la comunitat coworker catalana.

La jornada va arrencar a les 9:30h a la porta de Zona Líquida, Plaça 1 d’octubre, amb l’acreditació i acollida dels participants on vam tornar a saludar velles cares conegudes i vam conèixer altres de noves. Un total de 36 inscrits entre emprenedors, gestors/dinamitzadors de coworking, coworkers, personal tècnic de l’administració relacionat amb l’emprenedoria, estudiants i professors universitaris, va constituir un grup òptim, tant en nombre com en varietat, per fer les dinàmiques que havíem preparat i obtenir uns resultats ben profitosos per a tothom.

Arribats tots els participants, ens vam desplaçar a la sala que l’Ajuntament ens va cedir per realitzar les activitats del matí, van obrir la jornada Antonio Suárez (Alcalde de Riba-roja d’Ebre), Olga Poblet (Presidenta de l’Associació de Coworkers Zona Líquida), Begonya Garcia (Gerent del CIS) i Vanessa Serrano (Consellera de l’àrea Econòmica del CCRE).

Un cop finalitzades les presentacions, era hora de començar a treballar amb la primera dinàmica de la jornada. Amb el workshop “El Poder de la Comunitat”, els participants van viure una experiència enriquidora, dirigida per Núria Rios, community builder, centrada en connectar, crear i créixer a través del poder de les comunitats. En aquest taller, es va destacar la importància de la col·laboració i la creativitat com a motors essencials per al desenvolupament personal i professional en entorns de coworking.


Mitjançant dinàmiques i sessions de brainstorming, els assistents van explorar les estratègies de cocreació i networking, descobrint com la diversitat de perspectives pot enriquir els seus projectes i trajectòries professionals. A més, es van compartir reptes i es van buscar solucions de manera col·lectiva, demostrant el poder de la comunitat per aportar suport, inspiració i recursos.


A través d’aquest taller, els participants van tenir l’oportunitat d’unir-se en una aventura transformadora cap a la col·laboració, la innovació i l’èxit compartit. Es va destacar la importància de treballar junts com a comunitat per potenciar els talents individuals i impulsar projectes cap a un futur prometedor. A més, es va crear un IDEARIUM per Cowocat_rural, aportant accions concretes per al futur dels coworkings rurals i consolidant l’impacte positiu de la comunitat en aquests entorns.

Finalitzada la primera dinàmica, vam torna a baixar a la Plaça 1 d’octubre, on la nostra amiga Vanessa Benet, comercial i eventplanner, ens havia preparat el cafè i un refrigeri, amb una selecció de productes de proximitat tant dolços com salats. Mentre encara preníem el cafè, els assistents vam enganxar un post-it amb les nostres dades a un gran mapa de Catalunya que havíem preparat per visualitzar d’on veníem cadascun dels assistents. Com ja esperàvem, la majoria d’assistents procedien de les Terres de l’Ebre, però també vam tenir assistents des d’Artesa de Segre (Lleida), Manresa i Barcelona.

Mentre seguíem amb el cafè, vam procedir amb l’Espai CONNECTA, on els participants que ho van desitjar van exposar els seus projectes en format “elevator pitch” a la resta dels assistents. Aquest moment va ser clau per a l’establiment de connexions i la creació de xarxes entre els participants.

Acabat el cafè vam tornar a la segona planta de l’Ajuntament per a la presentació de les plataformes COW i UBIKKO per part de Laura Morte de Cowocat. Dues solucions digitals en desenvolupament per publicar espais de treball o perfils professionals.

Amb tota l’activitat del matí, sense adonar-nos-en, va arribar l’hora de dinar. Una bona ocasió per relaxar-nos i continuar les converses informals. En aquesta ocasió ens vàrem desplaçar al restaurant del Poliesportiu de Riba-roja d’Ebre per gaudir d’un pica-pica i una paelleta de peix, que ja ens l’havíem guanyat. En acabar de dinar ens vam desplaçar caminant al Cinema de la Societat la Llum del Dia, on ja ho teníem tot preparat per les activitats de la tarda.

Elisa Martinez Benito, consultora, formadora i conferenciant financera, a més de CEO de FINANPOLIS®, ens havía preparat una dinàmica ben boja: el «Crazy Team Building», una simulació innovadora que ens va oferir una experiència única en el desenvolupament d’equips. Una experiència molt enriquidora que no només va promoure el treball en equip i la col·laboració, sinó que també va ajudar els participants a comprendre millor les seves pròpies competències i com encaixar dins d’un context de treball en grup.

Al final de la dinàmica amb l’Elisa, els participants vam aprendre:

  • A COHESIONAR equips de treball.
  • A ESTABLIR OBJECTIUS grupals i rols individuals amb claredat.
  • A entendre la necessitat de treballar en equip i de COL·LABORAR entre tots.
  • MOTIVACIÓ per preparar el teu equip de treball per al canvi i orientar-nos a la acció.
  • COMPROMÍS: Aconseguir equips empàtics i compromesos amb un mateix objectiu.
  • A PRENDRE DECISIONS i definir objectius conjunts.

Un cop finalitzades totes les activitats i tallers, per tancar la jornada del NEXE RURAL, els nostres companys de l’Associació Riba rocks ens van preparat un afterwork amb DJ’s tant locals com internacionals al mateix Cinema de la Societat.

Després d’unes cervesetes i bona música, va arribar l’hora d’acomiadar-se dels campions que van aguantar fins al final i tancar una jornada plena d’aprenentatges, connexions i idees per al futur del coworking rural.

Nexe Rural va ser una jornada excepcional que va demostrar que l’emprenedoria i el coworking tenen un futur brillant en l’entorn rural. Agraïm a tots els assistents per la seva participació i feedback positiu i ja estem ansiosos per organitzar la propera edició.


Us esperem a la propera edició!

Resum de la jornada

A la secció Multimèdia de la pàgina del Nexe Rural trobareu més imatges de la jornada.
https://nexerural.zonaliquida.cat/galeria_2024.html