Coworkfest 2024. Sabor Rural
Per al segon dia de Coworkfest, com cada any, ens dediquem a visitar emprenedors locals que ens mostren altres formes d’emprendre en un entorn rural com el nostre.
Aquest any havíem decidit contactar amb emprenedors de l’àmbit alimentari i, a causa de la seva proximitat, vam visitar un parell d’obradors locals: Cal Grando i Forn Montserrat
Comencem la visita per l’obrador de Cal Grando una cansaladeria tradicional que produeix uns embotits molt apreciats a la localitat i la comarca. Fent honor al lema del seu cartell “La casa dels bons embotits”. Ens reben els germans Jordi i Montserrat Arbonés que actualment es troben al capdavant d´aquest negoci familiar i ens fan passar a l´obrador situat a la part posterior de la botiga on succeeix la màgia de l’elaboració dels seus embotits artesanals.
A l’obrador en si, en Jordi ens fa una demostració de com embotir les llonganisses i les secallones que posteriorment assequen en un assecador propi. Mentre emboteixen la carn ens parlen sobre tots els productes que elaboren actualment: tota mena d’embotits, callos, croquetes, manipulats de pollastre i altres carns,… Però que la seva especialitat són els productes basats en el porc.
En un moment donat ens van mostrar unes fotos antigues de com els seus avis ja es dedicaven al negoci. També ens comenten els problemes amb què es troba el sector dels petits productors de productes basats en la carn i com s’han hagut d’anar adaptant al llarg dels anys.
Per acabar la visita a aquest obrador aquesta encantadora parella de germans ens donen a tastar una mostra dels seus productes artesanals. No contents amb només oferir-nos aquest tast, a més van obsequiar els assistents amb una secallona per menjar-la a casa!
Després de la visita a Cal Grando ens desplacem uns metres cap al forn del poble: Forn Montserrat. Allà ens reben Joan i Cristina, el matrimoni que regenta aquest negoci, també familiar, que proveeix de pa, pizzes, brioixeria i altres elaboracions al nostre poble i altres pobles de la comarca i la zona de Reus.
A la zona destinada a botiga, Joan ens explica en què consisteix la seva feina, definint la seva manera de treballar com a tradicional però adaptada a l’actualitat, aprofitant les noves tecnologies que han anat sorgint al món del pa. Ens explica també el “secret” de l’ús de la massa mare i com funciona tot el procés de l’elaboració de pa, fent atenció als temps de cada etapa del procés i l’ús d’una cambra de fermentació que permet controlar el procés per obtenir un producte homogeni i de gran qualitat.
Després d’aquesta explicació ens van conduir a l’obrador en si, on ens van mostrar els forns, la cambra de la què ja ens havia parlat i la zona on treballen la massa i la brioixeria. I, parlant de brioixeria, ens ensenyen com donar forma als croissants. Fins i tot alguns de nosaltres vam intentar fer-ne algun (amb més o menys èxit).
Després de les explicacions ens van oferir tastar “una petita mostra” dels seus productes però al final va acabar convertint-se en tot un sopar. Pizza, croissants salats farcits i altres elaboracions, tot acompanyat d’unes copes de bon vi, ens van fer allargar l’estada i va donar peu a una agradable tertúlia amb aquesta acollidora parella.
Al final de la sessió ens anem a casa havent conegut noves maneres d’emprendre en un poble, amb els seus avantatges i problemes particulars.
Només ens queda agrair a Jordi i Montserrat de Cal Grando i a Joan i Cristina de Forn Montserrat per la seva amabilitat en rebre’ns als seus obradors i per les detallades explicacions.