Tradicions

Riba-roja d’Ebre compta des de sempre amb una tradició d’associacionisme i voluntariat. El gran nombre d’associacions presents a Riba-roja facilita l’organització de múltiples actes i esdeveniments tradicionals i propis de Riba-roja al llarg de tot l’any.

Festa de Santa Agda

Festa de la dona. Declarada d’interès comarcal, inclou l’elecció d’alcaldessa i regidores, Missa i processó, berenar popular (servit pels senyors del poble), ball i activitats culturals diverses. Constitueix un punt de trobada de totes les dones naturals de Riba-roja.

Romiatge a l’ermita de Santa Madrona

Construïda vers l’any 1900. Té un portal amb escut treballat en pedra que recorda la llegenda de la Santa. Localitzada en una elevació singular sobre el riu, disposa de magnífiques vistes i acull un romiatge dels veïns de la població que constitueix a efectes pràctics una mena d’inici simbòlic de la primavera.

Romiatge a l’ermita de Berrús

Dedicada a Santa Magdalena i antiga església del desaparegut poble de Berrús, traslladada pedra a pedra des de l’emplaçament original al llarg de la construcció del pantà. Centra un espai de gran bellesa natural i un espai de lleure que inclou refugi i berenadors, a més d’una font. Les vistes de l’àrea cobreixen bona part de la Ribera, la Terra Alta, el Matarranya i el Baix Cinca. Acull un romiatge el dilluns de Pasqua, i en altres jornades acull també els veïns de la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs, poblacions de la Terra Alta.

Festa de la Clotxa

La clotxa és un plat tradicional de la cuina de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, i es menja principalment al camp, en trobades i en manifestacions col·lectives. La festa local on anualment es divulga aquest menjar i es convoca a veïns i visitants –amb un èxit creixent- té lloc a l’àrea de lleure de la Societat de Pesca “La Carpa” (al costat de l’embassament) el dia 1 de Maig.

Festa Major

La Festa Major es celebra del 23 al 28 d’agost. Actes religiosos, curses, festa del riu, el ball, teatre, concerts i correfoc son part del atractius d’aquesta festa. El correfoc constitueix el principal acte de tancament de la Festa Major i una de les principals referències en el món dels diables a l’Ebre juntament amb els correfocs de Garcia i Tortosa. Organitzat per la colla de diables Figots Satànics, fundada el 1993 i que compta amb prop d’un centenar d’integrants, inclou la realització d’un muntatge pirotècnic sobre l’església i altres representacions diverses.

IDIOMA