Presentació dels treballs dels alumnes d’Erasmus+ als Forns d’Oli de Ginebre de Riba-roja

Avui hem rebut a Zona Líquida alumnes universitaris internacionals d’Anglaterra i Escòcia, pertanyents al programa GRAMPUS ERASMUS+ que, sota la direcció tècnica dels arqueòlegs Marina Prats i Òscar Escala d’ILTIRTA Arqueologia, han dut a terme diverses activitats de caràcter arqueològic al terme de Riba-roja d’Ebre. I avui havia arribat el moment d’exposar els resultats obtinguts. Aquests alumnes vénen, com cada any, de la mà de l’associació Amics de Riba-roja, que ha planificat la seva estada i programat les seves activitats.

A Zona Líquida, com és habitual, hem cedit les nostres instal·lacions a aquests alumnes durant la seva estada a Riba-roja d’Ebre. Concretament avui han estat tot el dia al nostre espai compartit, tant per preparar la presentació durant el matí, com a l’hora de compartir els seus resultats amb tot aquell interessat per aquest tema.

Abans d’exposar el treball realitzat, ens han comentat que la idea que tenien de Catalunya era, que només trobarien independentistes fanàtics i “tapes” (els típics tòpics segons sembla). Després de la seva estada aquí, s’han trobat amb un poble que els ha acollit i els ha guiat per la nostra rica història i tradicions. Destaquen també l’ampli conjunt d’activitats culturals i recreatives de què han pogut gaudir a Riba-roja (navegar amb caiac, la jota de Riba-roja, les obres d’art al carrer, la clotxa,…). I si, les tapes també els han agradat!

Pel que fa al tema dels Forns de Ginebre, i com a introducció al seu treball, han començat per explicar-nos una mica de la història dels forns i de l’oli de ginebre, dels que n’hi ha dades des del segle XVI, així com del seu funcionament.

I, passant a la feina arqueològica, ens han explicat que han estat treballant a dos Forns de Ginebre. Al primer, el Forn de Miquel del Recader han acabat de consolidar el treball realitzat per anteriors alumnes de GRAMPUS ERASMUS+. En aquest lloc, com a novetat, han localitzat la sortida dʻoli que es comunica amb la pila de sortida de lʻexterior. Amb respecte al segon lloc, el forn de Miquel del Sim, que fins fa una setmana es trobava soterrat, ens han explicat com han començat les tasques d’excavació i la feina feta fins ara.

Han acabat agraint a la població en general i en especial a les associacions i persones del poble que han col·laborat amb les activitats realitzades per tot el grup.

Per part nostra, agrair i felicitar als nostres companys de l’associació “Amics de Riba-roja” per la seva excel·lent tasca de donar a conèixer el patrimoni i la cultura de Riba-roja d’Ebre.

Per a més informació, consulteu la notícia publicada al blog de l’Associació Amics de Riba-roja d’Ebre.